Rondreis per autocar

Rondreizen in Europa, skiën en dagtrips in buurlanden zijn populair

113.000 Belgen zullen tijdens de Paasvakantie met de autocar reizen. Hun bedoeling? Eerst en vooral grote rondreizen maken in Italië en Frankrijk. Ten tweede willen ze snel op de skilatten staan in Oostenrijk. Op de derde plaats kiezen ze voor dagje uit: naar het pretpark, naar zee of naar sites met veel bloemenpracht. Ten vierde gaan ze een weekendje citytrippen in de buurlanden. Zowel jongeren, gezinnen als senioren nemen plaats aan boord.
“Reizen met de autocar zijn op dit moment al enorm in trek en ze worden steeds populairder. De vraag blijft sinds het einde van het coronacrisis onafgebroken toenemen. De autocarsector is enthousiast”, aldus Pieter Van Bastelaere, CEO van FBAA.

Van bij de start van de Paasvakantie zetten de 200 autocarondernemingen hun vloot in om Belgen vlot naar hun bestemming te brengen. Het gaat om verschillende types reizen en meerdere bestemmingen.

Hét populairste type autocarreis is de grote rondreis in Europa. De passagiers ontdekken gedurende minstens 12 dagen een regio, zowel de cultuur als de natuur. Italië steekt hier als bestemming bovenuit. Denk aan Toscane en het Gardameer. Ook de zon, de zee en het strand van de Spaanse Costa Brava zijn populair, naast bestemmingen in Frankrijk. Franstalige Belgen gaan eerder op rondreis in Frankrijk.

De skireis is het tweede type reis waarvoor de autocar gekozen wordt. Vooral Vlamingen gaan met de autocar naar de sneeuw – ook nog in deze vakantieperiode. Op de eerste plaats gaan ze richting Oostenrijk, en ook naar Italië.

Een derde populair type reis is de dagtrip in ons land en de buurlanden. Bij de start van de lente hebben trips met veel aandacht voor de natuur en de bloemenpracht succes. Denk aan een bezoek aan het Nederlandse Keukenhof, of een dagje uitwaaien aan zee. Daarnaast zet de lentezon gezinnen ook aan om een pretpark te bezoeken met de bus.

Ten vierde maken Belgen tijdens de komende vakantie een citytrip van twee tot drie dagen in Europa. Rome, Parijs en Amsterdam staan met stip op het programma.

Divers publiek

Zowel jongeren, studenten, gezinnen als senioren zullen plaats nemen in de autocar. Voor dagtrips en korte citytrips vinden we ze allen aan boord. Rondreizen zijn populair bij senioren, skireizen bij jongeren en gezinnen.

Steeds meer vraag

“Reizen met de autocar zijn op dit moment al enorm in trek en ze worden steeds populairder. De vraag blijft sinds het einde van het coronacrisis onafgebroken toenemen. De autocarsector is enthousiast”, aldus Pieter Van Bastelaere, CEO van onze federatie. “In 2022 steeg de omzet van een gemiddeld autocarbedrijf met 19 procent.”

Vier ondernemers aan het woord over hun autocarreizen:

1) HERMAN & VANDAMME in Menen

Aline Herman van Herman & Vandamme is enthousiast: “Dit is voor ons dé start van het seizoen. Het belooft een enorm succesjaar te worden, met ongeziene cijfers. We merken nu al 26% meer boekingen voor autocarreizen dan vorig jaar, en verwachten het jaar te eindigen met 20% meer passagiers. De stijging van de prijzen van de vliegtuigtickets en de aangekondigde stakingen zorgen ervoor dat meer en meer mensen kiezen voor de zekerheid en het comfort van de autocar. Succesreizen zijn de culturele trips naar Toscane en de strandvakanties met de kinderen naar Spanje, naast de weekendjes in Amsterdam en dagtrips naar de Efteling en de bloesemroute.”

2) PATSY COACH in Meise

Mirianne Dedobbeleer van Patsy Coach kijkt vooruit: “Een gevarieerd aanbod aan reizen brengen wij tijdens de Paasvakantie. Voor Franstalige scholen uit Brussel verzorgen we dagtrips naar attractieparken en rondreizen in Italië en Frankrijk. Samen met de reislustige Vlamingen gaan we op skireis. Voor de lokale speelpleinwerking verkennen we een boerderij. Het valt op dat we nu veel meer reisaanvragen hebben dan voor de coronacrisis. We kunnen niet op alle vragen ingaan en stellen daarom alternatieve reisdata voor.”

3) CONNY CARS in Westerlo

Kenny Van Hove van Conny Cars: “De Paasvakantie staat voor ons synoniem aan skireizen. We voorzien er een tiental voor secundaire scholen uit de omgeving. Daarnaast werken we dagtrips uit naar Sluis, Aken, Maastricht en de Efteling. Jaar na jaar neemt de vraag naar reizen toe, in die mate dat we niet langer op alle aanvragen kunnen ingaan. Zo krijgen we nu ook steeds meer aanvragen van groepen die zich verderaf bevinden, zoals Antwerpen Centrum.”

4) DE ZIGEUNER in Diepenbeek

Monique Verlinden van De Zigeuner blikt vooruit: “Onze reizen lopen goed. Ook tijdens deze Paasvakantie. We zitten opnieuw op het aantal boekingen van het succesjaar 2019. Het valt me op dat de grote rondreizen naar Albanië, de Noordkaap, Corsica en Sicilië sterk in trek zijn bij 60-plussers. Maar evengoed rijden wij met gezinnen naar de (eerste) zon in Spanje, en met studenten naar skigebieden in Oostenrijk en Italië. Ook onze eigen fietsvakanties blijven het trouwens goed doen, al 30 jaar lang.”

Publicatiedatum
5 april 2024